2 November 2012

PREVIEW LIGA SUPER 2013:KELANTAN VS JOHOR FC: THE RED WARRIORS VS THE SOUTHERN TIGERS

Bayangan kemungkinan Kelantan VS Johor FC musim 2013.


Pengenalan
KELANTAN
Berstatus pasukan negeri yg bermula dari bawah dari segala kepayahan bermula di Liga FAM, Liga Perdana dan seterusnya ke Liga Super dan mara keperlawanan akhir utama Liga Malaysia sebanyak 6 kali sejak musim 2009 dan menjuarai semua kejuaraan utama serta mewakili Malaysia dalam kejohanan Piala AFC.

JOHOR FC
Berstatus kelab dan terus membina pasukan baru daripada kelompok pemain kebangsaan kerana pasukan negeri ( Johor FA) masih di Liga Perdana untuk musim depan. Johor FC pernah menjuarai Liga Perdana di musim 2001 dan menamatkan Liga Super 2012 ditangga ke 9.

Core players
KELANTAN
Membina pasukan dari majority 'core players' yang terdiri daripada anak negeri seperti Shakir Saari, Badri radzi, Daudsu, Rizal Fahmi, Shahrizan Ismail, Khairul Fahmi (GK), Farisham, Zairul Fitrie, Nik Shahrul, Aziz Ismail, Zamri Ramli dan diperkuatkan oleh beberapa bintang dari luar seperti Norfarhan, Indra, Subramaniam dan pemain pertahanan import kental iaitu Obinna Nwaneri. Kelantan memiliki ramai pemain yang  sedang dan pernah beraksi untuk pasukan kebangsaan serta berjaya mengeluarkan pemain muda yang berkualiti seperti Nik Shahrul dan Izuan Solahuddin.

Johor FC
Membina pasukan dengan 'core players' daripada skuad HARIMAU MALAYA yang dipancing daripada pasukan utama lain seperti Azmi Muslim, Aidil Zafuan dan Zaquan Adha daripada ATM, Safiq Rahim dari Selangor, Norshahrul Idlan dan Nurul Azwan daripada kelantan serta seorang import kelas A dari 'la liga'. Johor juga masih memiliki pemain musim lalu yang berkualiti seperti Zamir Selamat (GK) yang merupakan bekas penjaga gol Harimau Muda, Khaironnisam Sahabuddin, Ahmad Fauzi Saari dan Azi shahril  yang kesemuanya pernah mewakili pasukan kebangsaan.

Kekuatan
KELANTAN
Persefahaman diantara pemain amat tinggi dan sudah lama bermain bersama serta memiliki kekuatan seimbang di setiap posisi namun sedikit kegusaran dibahagian serangan menggantikan Norshahrul sekiranya Kelantan tidak mendapat pengganti yg setara. Ghaddar masih belum disahkan statusnya dan Keita Mandjou masih perlu membuktikan keupayaannya. Namun kehadiran Indra dan Norfarhan dijangka dapat mengekalkan ketajaman bahagian depan. Kelantan turut memiliki pengkalan penyokong setia yang tinggi jumlah dan kehadirannya di semua stadium di mana Kelantan beraksi.

JOHOR
Fandi Ahmad mengambil langkah mudah dan selamat dengan membentuk pasukan daripada pemain-pemain yang sudah biasa bermain bersama dalam pasukan  kebangsaan dibawah kendalian Rajagopal dimana kerjanya hanya mengekalkan prestasi mereka sama ketika beraksi untuk Johor FC. Kejayaan membawa Daniel Guiza daripada Getafe ke Liga super amat mengagumkan dan sekiranya gandingannya bersama Norshahrul menjadi maka potensi kejayaan untuk Johor FC amat tinggi.

Jurulatih
KELANTAN
Kecemerlangan Bojan Hodak membimbing Kelantan musim ini tidak dapat disangkal lagi setelah mengambil alih daripada Peter Butler dengan membawa 3 piala utama Liga Malaysia iaitu Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia serta mara keperingkat suku akhir Piala AFC. Beliau memiliki Lesen kejurulatihan UEFA dan memiliki pengalaman melatih pasukan UPB-Myteam FC di Malaysia, Shandong Lunen dari China dan Phnom Penh Crown di Kemboja. 

JOHOR FC
Fandi Ahmad merupakan legenda bola sepak Singapura dan merupakan fenomena besar ketika mewakili Kuala Lumpur pada tahun 80an. Merupakan pemain pertama Singapura yang bermain di Eropah (FC Gronigen, Belanda 1982-1985). Sebagai jurulatih, Fandi pernah membawa pasukan SAFFC menjuarai Liga Singapura, membimbing pasukan 'Young Lions' kepada kedudukan 3 teratas liga, menjadi penolong jurulatih pasukan kebangsaan Singapura dan pernah melatih pasukan Pelita Jaya di Indonesia. Fandi memiliki Sijil tahap Diploma kejurulatihan AFC dan dianggap sebagai bakal jurulatih kebangsaan Singapura.

Pengurusan
KELANTAN
Kewibawaan dan visi yang dibawa oleh Tan Sri Annuar Musa berjaya menukarkan Kelantan daripada pasukan bawahan menjadi gergasi bola sepak Malaysia sejak musim 2009 hingga berjaya membawa 'treble' pertama kepada Kelantan. Mempunyai 'pasukan' yang cekap didalam KAFA yang membawa kepada pengurusan yang teratur dan mampu menarik sumber penaja yang banyak. Meskipun Tan sri Annuar Musa digantung selama 30 bulan namun pengaruhnya masih dirasakan dalam pasukan Kelantan. 

JOHOR
Kehadiran Tengku Mahkota Johor sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor sememangnya membawa rahmat kepada peminat bola sepak Johor dimana prestasi kedua-dua pasukan mereka agak merudum untuk jangka masa yang lama setelah kali terakhir menjuarai Liga Malaysia dan Piala Malaysia pada 1991. Kehadiran TMJ membawa kelebihan dari segi kewangan kepada Johor dan kemampuan ini membolehkan mereka membeli pemain-pemain bintang dan membentuk sebuah pasukan yang 'ready made champions'.